Get Adobe Flash player

2013. április 12-én „A fiatalok világa: téves utak” címmel hallgattunk előadást Szarka Gergely parókus atyától a „Hittel a szirmabesenyői családokért” nyertes projekt program keretein belül. A Fiatalok klubja alkalmakor.

Gergely atya hamar rá is tért a gyakorlatias dolgokra. Serdülőkorban a tizenévesek egyre kritikusabban szemlélik a világot, nagy az igazságérzetük, elkezdenek jobban kötődni a baráti társaságokhoz, mint a családhoz. Egyfajta lázadás is megfigyelhető a megkötöttségek ellen. A szülői szó sokszor ellenkezést vált ki belőlük és azt mondják „a szüleim nem élték meg azt, amit most én élek meg, én akarok dönteni”.

(A képeket ide kattintva tekintheti meg)

 

Nagyon fontos, hogy ilyenkor milyen társaságba keveredik a fiatal.

Ekkor már az esetleges szülői szigor elkésett, és többet árt, mint használ. Az eddigi nevelés és átbeszélt helyzetek, az eddig kialakult gyermek-szülő viszony határozza meg, hogy a fiatal mennyire érzi úgy, számíthat a szüleire, s mennyire érzi úgy, hogy kezdik tiszteletben tartani a döntéseit és felnőttként kezelik őket.

A szülők részére fájdalmas ez a leszakadás, de akkor nevelték jól a gyermeküket, ha ilyenkor el tudják engedni őt, hogy megharcolja saját harcait és kialakítsa saját nézetét a világról. Ebben az időben a szülőknek kötelező feladat, hogy bármikor visszatérhessen a leszakadó fiatal az apához, anyához. Tiltott szófordulat az „ugye megmondtam”.

Lássuk, milyen veszélyek leselkednek a diákokra.

drog: Már általános iskolában is foglalkozni kell ezzel a kérdéssel. Amint pedig felsőbb iskolába kerül a fiatal, a bulikon, discoban, de még az iskolában is akadnak „helyi” dealerek, akiktől beszerezhető a marihuana, (füves cigi), extasy tabletták és különféle tudatmódosító szerek. Manapság ezeket party-drog-nak is szokták hívni. Az a fiatal, aki tele van feszültséggel, nem jó a kapcsolata a szülőkkel, esetleg nem jó tanuló, ezt ellensúlyozni akarja. Ellazulást keres, önfeledt pillanatokat. Nagyon könnyű elindulni a lejtőn lefelé. Ilyenkor sokan meg akarják mutatni, hogy milyen bátrak, csak, hogy befogadja őket egy haveri társaság, hogy ne mondják őket gyávának, sok mindent megtesznek és sok ártalmas szert ki is próbálhatnak.

alkohol: Az alkohol önmagában nem rossz dolog. Fertőtlenítőszerként is használják, valamint az európai civilizációban a bornak, sörnek, pálinkának nagy kultusza van. Itt a mértékletességen van a hangsúly. Óhatatlan, hogy a fiatalok ne próbálják ki, milyen az ital, viszont itt is legfőként az dönti el, ki lesz alkoholista, hogy milyen a kapcsolatrendszere. Van olyan szülői nézet, ami teljes alkoholtilalmat követel, van olyan szülő, aki gyermeke tizennyolc éves korában meghívja őt ünnepélyesen egy pohár sörre. Az alkohol is képes feszültségoldásra, viszont elnyomott érzelmeket is felszínre hoz. Ez egyik esetben „mókássá” teszi az ivót, más esetben viszont előjön az agressziója, amit nem tud levezetni, s olyan tetteket követ el, amit józanul ha nem képes elviselni, újra iszik, hogy elfelejtse azt, amit korábban alkoholos állapotban tett. Ez ördögi kör, innen már csak szakember segítségével van kiút.

dohányzás: A legtöbb fiatal kipróbálja a cigarettát, sokan erre is azért szoknak rá, hogy a közösséghez tartozzanak. Aki nem dohányosként egy dohányos közösségben vesz részt, állandó kísértésnek van kitéve, hiszen legtöbbször rá akarják venni, hogy szívjon el egy cigarettát. A cigaretta nikotinjának is átmeneti feszültségoldó hatása van. Viszont elég hamar függőség alakul ki, úgynevezett nikotinéhség. Amellett, hogy a pénztárcát eléggé megviseli a dohányzás, rossz szaga lesz a dohányosnak, rendkívül megnő a szervezetében a rák kialakulásának kockázata.

számítógépezés: A gyerekek ma már szinte okostelefonnal kezüken születnek. Sokszor jobban értenek a számítógéphez, mint a felnőttek. A felnőttek feladata, hogy megszabja, otthon mennyi ideig ülhet a számítógép előtt a gyerek, telepítsen fel megfelelő programot, amelyekkel meg lehet gátolni, hogy felnőtt tartalmú oldalakra navigáljon az előtte ülő, úgymint a szexoldalak és a túlzott erőszakot tartalmazó oldalak.
Tudnia kell a szülőnek, hogy milyen játékokkal játszik a gyereke, hiszen a legtöbb játék ma már szinte valósághű háborús lövöldözős játék, vagy autóversenyes játékokban ki kell szorítani a másikat, el kell rabolni autókat, s ezért kap pontot a játékos. Függőség alakulhat ki.
A játék hozzá tartozik az emberi léthez, kikapcsol és felüdít, közelebb hozza az embereket egymáshoz. De csak akkor, ha ez közösségben történik.

szerencsejátékok: Az egyik legveszélyesebb függőség a szerencsejátékoknál alakulhat ki, a játékfüggőség. A szerencsét nem lehet befolyásolni, mégis azt akarják elhitetni magukkal sokan, hogy ők erre képesek. A csillagok állása, vagy megérzéseikre hagyatkozva. Nem ritka eset volt, amíg be nem tiltották a sörözőkben a játékgépeket, hogy egyhavi fizetést fél óra alatt játszott el valaki (60-100 ezer forintot akár). A söröző tulajdonosának persze nem volt érdekében, hogy leállítsa a játékost.
A játékgépektől távol kell tartani a fiatalokat, erősíteni bennük, hogy annak a pénznek van értéke, amiért megdolgozott. A könnyen jött „szerencsepénz” pedig még sokkal könnyebben elmegy.

tarokk kártya, mágia: a misztikus kártyák és a jövendőmondás azért népszerű, mert az ember meg akarja tudni a jövőjét, befolyásolni akar valaki mást, szerelmet akar, vissza akarja szerezni a barátját, barátnőjét, aki elhagyta és lehetne sorolni. Sok kuruzsló ezekre az érzelmekre hat és elhiteti, hogy tud segíteni. Viszont nagyon vigyázni kell a mágiával, hiszen nincsen fehér és fekete mágia, előfordult már, hogy egy szellemidézés után rögtön papot is kellett hívni, mert kapcsolatba léptek olyan szellemi erőkkel, amelyek később bántották, kísértették őket.

New Age: a” nyúédzs” egy új kor hajnalát hirdeti, összemossa a valóságot a kitalációval, ugyanezt teszi a vallásokkal, idegen kultúrákból vesznek át elemeket, amelyeket kevernek a saját kultúrájukkal. Szabad szerelmet és szabados szexuális életet hirdetnek. Istent degradálják valamilyen kozmikus erővé. (Gondoljunk csak erre a mondatra: „Az erő legyen veled”). A hiszékeny embereket kihasználják, elmosódottak az értékek

hatalommánia: Főleg gyerekkorban elnyomott felnőtteknél jelentkezik a bizonyítási kényszer, vagy hatalommánia, az uralkodási vágy, ami a pénzvággyal karöltve jár. Úgy gondolkodnak, hogy elvesznek mindent, amit korábban nem volt lehetőségük. Az ember hamar elveszíti józan ítélőképességét és eltompulnak benne a lelkiismeretének szavai, az embereket a tőzsdén csak számoknak veszi. Pedig emberi és családi sorsok függenek döntéseitől. Egyesek a háborúban eltorzult kéjjel kínoznak meg másokat.

Ezekről a nehéz témákról volt szó, melyet kiscsoportos megbeszélés követett. 

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Az oldalon lévők

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi






"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31.



"Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192