Get Adobe Flash player

„Uram, jó nékünk itt lennünk, ha akarod, építsünk itt három hajlékot, néked egyet, Mózesnek is egyet, Illésnek is egyet.” /Máté 17.4/

 

Az evangéliumi idézet adta a templomépítés mottóját, s adta az építészeti koncepciót. A három sátor /hajlék/ formája sejlik föl a szentély-sekrestye-hitoktatóterem  hármasának tömegformálásában. Ez a fejrész ráölel a hívőket befogadó hajóra.

Az „Urunk színeváltozása” ikon évszázadok óta kialakult kompozíciója ihlette az alaprajzi megformálást. Fönt az Úr, kétoldalán Mózessel és Illéssel – a szentély-sekrestye-hitoktatóterem  hármasa, lent a három fekvő apostol – a karzat hármas tagolása, köztük a többi apostol a hegyen, azaz az egyház – a hívők a templomhajóban. A hajó megvilágítását adó négy ablak, az eseményeket „megvilágító”-leíró négy evangélistát jelképezi.

A tömeg ötvözi a római és a görög keresztény hagyományokat. A sisak görög, az alaprajz római felépítésű, bár a hajó görögösen négyzetes.

Az építészeti megformálásban ötvöződött a hívek hagyományosabb és az építész újszerűbb elképzelése. Az első találkozások egyikén az egyik idős hölgy megfogta a könyökömet és rámutatva a modern ’70-es évekbeli vasbeton templomra megkérdezte: de ugye, nem olyan lesz? S eleinte a sajópálfalai barokk templom másolását várták volna el tőlem.)

A templom a falu melletti kiserdő szélén épült, első épülete az újabb lakónegyed központjának szánt térnek.

A templomot helyi vállalkozók építették, jórészt társadalmi munkában, s a falu lakosságának nagy segítségével. Ennek köszönhetően, a nemes anyagok használata ellenére hihetetlenül kis költségvetéssel készült el az épület. A követ például felhagyott kőbányából hozták a hívek. Az építész tervezői művezetéssel kísérte a teljes megvalósulást. A közös építésnek köszönhetően a hívek magukénak érzik a templomot, mutatja ezt az igényes kivitelezés, az épület lelkes gondozása és az ikonosztázion képeinek művésszel való elkészíttetése.

 

Az építés

óta lelkipásztor váltás volt, az új esperes kívánságának megfelelően lett az eredetileg modernebbnek tervezett ikonosztázion hagyományosabb formálású. A megvalósult ikonosztázion részben megtartotta az eredeti áttörtséget.

A templom hasznos alapterülete 143 m2, befogadóképessége 150 fő. A hajó gerince 8,85 m-en van, a torony magassága 14,00 m. Falazat HB 30-as tégla, a lábazat szabálytalanul rakott rakacai terméskő. A tető fa szerkezetű, fedése hódfarkú cserép, a homlokzat fehér nemesvakolat.

Épült 1996-2000 között, tervező: Szunyogh László (Rácz és Társa Építészek Irodája Bt.) Statikus tervező: Nagy Péter. Kivitelezők: Pipoly István kőműves mester, Kocsis Tibor ácsmester. Az ikonosztázion készült 2005-ben, készítője Nógrádi Gyula asztalos. Lelkipásztorok: Figeczki Balázs 1995-2001, Polgári László 2001-2005, Kovács Lajos 2005-2011, dr. Szarka János 2011- .

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Az oldalon lévők

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192