Get Adobe Flash player

Idei szirmabesenyői családtáborát június végén, július elején tartotta egyházközségünk. A tizenkét apostol ünnepén, július 30-án reggel indult elteljes létszámmal az ötvenfős busz a szirmabesenyői parókia elől Poroszló irányába. Az első nap délelőttjét a Tisza-tavi Ökocentrumban töltöttük, mely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát. A különböző élettereket bemutató installációk, akváriumok lakóival megismerkedve külön érdekességként a vidraetetést is megtekinthettük, valamint a gyerekek kipróbálták a vízi játszóteret is. A látványos délelőtti program után az ebédet Tiszafüreden költöttük el. A délután folyamán révhajós kirándulással jutottunk közelebb a Tisza-tó védett természeti értékeihez, madarakat, növényeket vettünk szemügyre természetes élőhelyükön, majd ezt követően a tiszafüredi kalandsziget várta az izgalomra vágyókat.

Ahogy az egyházközségben, illetve egy-egy családban, úgy a csoportban is csecsemőkorútól az öregekig minden korosztály képviseltette magát. A tisztelendőasszony által összeállított közösséget összekovácsoló feladatok színesítették az egyébként is igen gazdag programot. Az indulást követően a buszban mindenki megtudta, hogy egy-egy kiscsapat tagja lett. A véletlenszerűen kialakult csapatok tagjait közösen megoldandó feladatok várták – e feladatok az idő kreatív eltöltésén túl természetesen egymás közelebbi megismerését is szolgálták. A gyerekek első feladata is éppen az ismerkedésről szólt: a busszal történő utazás ideje alatt a többiek személyében olyan felnőttekkel kellett szóba elegyedniük, akiket korábban nem, vagy csak látásból ismerhettek – ez is jó alkalom volt egymás megszólítására. A csapatoknak első este nyelvi kvíz kérdésekre kellett válaszolniuk, majd népdalok dallamára énekelt zsoltárokból kellett nemcsak felismerni, hanem elénekelni is az eredeti népdalt.

A második napon az abádszalóki babamúzeum és tájház várt bennünket:a kiállítás babákon mutatja be elsősorban a Kárpát-medence területének jellegzetes népviseleteit (több száz baba, ruhájuk pedig hiteles kicsinyített mása az eredetinek), de közreműködő külföldiek, diplomaták jóvoltából a Föld több mint 60 országának viseleteit is megismerhetik a látogatók. Az épület helytörténeti gyűjteménye a környék tárgyi kultúráját is bemutatja. A falakat borító gazdag falvédőgyűjtemény szövegeinek böngészése is érdekes szórakozást jelent.
Sajnos a délelőtti lehűlés és esőzés miatt a tervezett abádszalóki fürdőzés elmaradt, szállásunkra visszatérve a délutánra mégiscsak kitisztuló időnek köszönhetően a tiszafüredi termálfürdőben tölthettük az időt. Ezt követően közösen kezdtünk az aznapi vacsora megalkotásába: lecsót, sültszalonnát készítettünk, sőt még fánkot is sütöttünk. Étkezés után a csapatok egy-egy bibliai jelenetet adtak elő, amit a többieknek kellett kitalálniuk, majd a csapatoknak érdekes tárgyak méretét kellett megbecsülnie, vagy azok készítőjét kitalálnia. A csapatjáték végén a gyerekek szép díjak közül választhattak ajándékot maguknak.

Vasárnap a mezőkövesdi görögkatolikus kápolnában szent liturgián vettünk részt, és közösen imádkoztunk a helyiekkel az új mezőkövesdi görögkatolikus templom megépítésért. A liturgia után a mezőkövesdi Zsóry-fürdő gyógyvize várt, hogy a délután folyamán pihenési lehetőséget és élményeket nyújtson számunkra.

A kirándulás ideje alatt mindenkinek napi üzenete is érkezett kis papírtekercsek formájában. Az sms-nyi szövegek egy-egy bibliai szakaszt tartalmaztak, amelyek ráirányították figyelmünket arra, hogy a Jó Istentől naponta kapunk üzeneteket, sőt mi mindnyájan üzeneteket hordozunk, Isten üzenetei vagyunk egymás számára is.

Eme értékes kirándulás nem csak a kikapcsolódásra, de az elmélyülésre is lehetőséget nyújtott – hálás köszönetünk érte a szervezőknek!


Kollár Krisztiánné

További képek ide kattintva láthatók.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

Levélcím:
3711 Szirmabesenyő, Iskola utca 26.

Parókus:  dr Szarka János 

Telefonszám:  (46) 421-691

Az oldalon lévők

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192