Get Adobe Flash player

2013. március 15-én Papp András székesegyházi parókus és felesége Orosz Klára iskolaigazgató tartott előadást a családcsoport keretében „A család munkatársai, az iskola és az egyházközség” címmel.”

Orosz Klára felhívta a figyelmünket, hogy a görög katolikus általános iskolában amellett, hogy magas színvonalon tanítják a gyermekeket, a lelki egészséggel is sokat foglalkoznak. Értékeket közvetítenek a gyerekek felé. Olyan fiatalokat akarnak nevelni, akik nem csak lexikális tudással rendelkeznek, hanem megismerik a szeretet, a megosztás, a gyengék védelme, a lemondás és az öröm érzéseit. Istennel való élő kapcsolatot alakítanak ki, amely segíteni fogja a gyermekeket a jövőjükben.

 

A keresztény nevelésben fontos, hogy a gyerekek

 • megtanulják kezelni a szabadságot, melyet Isten adott,
 • felülemelkedni a középszerűségen,
 • ne csak a világhoz mérjék magukat, hanem a Szerető Isten elfogadásához is,
 • testi nevelésben, sportszakkörökben részesüljenek,
 • problémaérzékennyé váljanak,
 • józan, megfontolt ítélőképesség alakuljon ki bennük,
 • tudják vállalni hibáikat,
 • tudjanak megbocsátani,
 • ismerjék fel az Istentől kapott hivatásukat,
 • alkalmazkodóképesek legyenek,
 • a szép iránt érzékenyek legyenek,

S hogy hogyan lehet ezt elérni? Sokat kell beszélgetni a gyerekekkel. A hiteles példát elfogadják a gyerekek, valamint a szeretet nyelvét nagyon jól értik. Élő helyzetekben, akár szituációs gyakorlatokban is mutassunk nekik probléma-megoldási lehetőségeket.

A vallási nevelés nem egyenlő a hitoktatása. A vallási nevelés több egy a „hittan tantárgy” megtanulásánál. Ez a nevelés az iskola életében valósul meg.

András atya visszatekintéssel kezdte előadását. Több mint ötven évvel ezelőtt írtak már arról, hogy Európában a család válságba fog jutni, a család haláláról beszéltek. Ezt látjuk is magunk körül.

Hogyan őrizhetjük, védhetjük meg családi életünket?

Először is, készülni kell a házasságra. A házasság komoly dolog, két felnőtt keresztény, egy férfi és egy nő köt egy életre szóló köteléket.

Fontos, hogy jegyesoktatásra járjanak a fiatalok, hiszen ott a sokat látott pap célzottan tudja felkészíteni őket a beszélgetések által, hogy mire figyeljenek. Előfordult már, hogy kiderült, nem egymáshoz valók a felek. A házasság szentség, az elköteleződéshez nagyon jól kell ismerni a másikat, nagyon jól kell ismernie önmagát mindkét félnek, és jó kapcsolatot kell ápolniuk Istennel, akinek szentháromságos közösségi mintájára alakul a család közössége is.

A gyermekeket vallásosan kell nevelni, elvinni őket is a közösségbe, templomba, együtt imádkozzék a család.

A gyermeket kísérjék el a szülők a keresztény életében. Járassák hittancsoportba gyermekeiket a szülők, és ők maguk is tartozzanak szorosan az egyházközséghez. Az egyház által szervezett programok a legalkalmasabbak arra, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az egyház kebelében, és elinduljon élő kapcsolatuk Istennel.

A nagyszülők fontos, hogy összefogják a családot, ünnepek alkalmával gyűljenek össze, imádkozzanak a gyerekekért, unokákért, akik a rohanó világban sokszor szinte elmerülnek. A nagyszülőnél töltött nyaralás nagy élmény lehet a gyerekek számára.

A keresztény életünkben jelen van a betegség megélése is. A gyermekeket nem szabad elzárni a betegségtől, meg kell velük beszélni, hogy mi történik ilyenkor.

A gyász megélése fontos a családban. Minden veszteségkor gyászt élünk meg, ennek van egy lelki folyamata, mely bizonyos időt vesz igénybe. A gyerekekkel nem teszünk jót, ha eltitkoljuk előle a halált. Magunkkal sem teszünk jót, ha nem gyászolunk, nem vesszük komolyan ezt az időszakot. Ne fojtsuk el gyászunk könnyeit, idővel apadni fognak és újra tudunk örülni.

András atya azzal fejezte be beszédét, hogy Jézus, az Egyház, elkísér bennünket a bölcsőtől a koporsóig, Isten minden élethelyzetre megoldás. Akkor is velünk van, amikor azt nem érezzük. Legyen hitünk, reményünk, éljünk szeretetben, s ekkor már itt a Földön megtapasztalhatjuk az örök élet örömét.

Az előadás után kiscsoportos megbeszélés következett, majd a felmerülő kérdéseket megbeszéltük.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Az oldalon lévők

Oldalainkat 13 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192