Get Adobe Flash player

2013. február 22-én Fedor Péter görögkatolikus pap tartott előadást a házasság előtt álló fiatalok közösségének a szirmabesenyői görögkatolikus templomban. Az előadás címe „Az ünnep és a természetfölötti jelentősége a házastársi kapcsolat megerősítésében.” volt.

Első kérdése az volt, hogy mennyire készülünk a házasságra? – „Amennyire nem készülünk a házasságra, pont annyira készülünk rá.”

Honnan értesülünk manapság a házasság mivoltjáról?

A média telis tele van szugerációval, melyben természetes a házasságon kívüli szexuális élet, azonosítják a szexuális vágyat magával a szerelemmel, sőt, az érzelemmentes szexuális élet is sokszor van jelen.

Milyen házasságok léteznek manapság?

civil házasság: Azt mondják a házasságról, hogy „csak egy papír”, vagy „két ember szerződése”, a házasság „idejét múlt intézmény”

Aki azt mondja, hogy csak egy papír a házasság, az valójában nem képes ,vagy nem akar elköteleződni.

Aki azt mondja, hogy a házasság „csak egy szerződés”, az nem ismeri az önátadó szeretetet, s úgy viselkedik, mint a nézőtéren lévő szurkoló, onnan kiabál be, de nem játszik élesben.

Mi a keresztény házasság?

A házasság teljes önátadás, közösség. A társunkat kölcsönbe kaptuk Istentől, hogy elkísérjük egymást az életünkön keresztül, valamint együtt közösséget alakítsunk ki Istennel. Minden házasság mintája a Szentháromság. A Szentháromság az Atya, Fiú és Szentlélek szeretetközössége, állandó szeretet áramlás és állandó önátadás, egymásra figyelés, bár a Szentháromságot nem tudjuk ésszel felfogni. Így a házasságában sem lehet mindent megmagyarázni, hiszen a kölcsönös vonzalom, a nemi vágy és az önátadás együtt van jelen a házasságban. (Képeket ide kattintva nézhet meg)

 

Az ember férfinek és nőnek van teremtve, Isten hasonmására. Ezért nagyon fontos, hogy keressük a kapcsolatot Istennel, és a két fél együtt is részesüljön Isten nagy szeretetében az imádságok és szertartások által. Az Istennel való kapcsolat akkora erőforrás, hogy a házasság, az elköteleződés akkor is erős marad, amikor a „civil házasságok”-ban már azt mondják, hogy nincs más út, csak a válás. Viszont a keresztény házasságban ugyanúgy nincsen válás, mint ahogy Krisztus sem vált el sohasem az Atyától és a Szentlélektől. Nem azért, mert ne lett volna erre szabad képessége, hanem az isteni boldogság, önátadás akkor is erőt adott neki, amikor vérrel verejtékezett és azt kérte az Atyától, hogyha lehetséges, ne történjen meg vele a szenvedés. De hozzátette: „Ne az én akaratom legyen meg, hanem a Tied”, és vállalta a kereszthalált, s ezzel megváltott bennünket, s megígérte, hogy velünk lesz a világ végéig, sőt elküldi nekünk a Vigasztalót, aki bennünk fog működni és segít az életünkben.

Ez a vigasztaló a Szentlélek, aki a házasságban is jelen lehet, ha beengedjük Istent, hogy nagyobb örömünk legyen, és erős alapja legyen életünknek.

Mi szükséges a keresztény házasságra való készüléshez?

  • hogy jó példákat lássunk
  • lássunk idős házaspárokat
  • tanuljunk meg elköteleződni
  • tanuljunk önfegyelmet
  • vegyünk részt közösségekben, ahol gyakorolhatjuk a társas kapcsolatokat
  • legyünk tisztában nemi identitásunkkal
  • legyen élő kapcsolatunk az Emberszeretővel
  • tudjuk megkülönböztetni azt,.ha csak szexuálisan vonzódunk valakihez az igaz szeretettől.

 

Mire jók az ünnepek?

Az ünnep egy olyan esemény, ahol az ember kilép a hétköznapokból és vígan tölti az idejét, valaminek örül, ez pedig az ünnep tárgya. Az ünnep elválaszthatatlan a lakomától, vendéglátástól, közös evéstől.

Ilyen lakomára hív meg minket Isten is, amikor a Szent Liturgiában részesülünk az Eucharisztiából az áldozás során.

A házassághoz kapcsolódó ünnep a lakodalom. Ekkor meghívjuk rokonainkat, bőven ellátjuk őket étellel-itallal, zenére táncolunk, együtt örülünk. Nagyon fontosak az ünnepek az életünkben. Ezért szomorúan tapasztalhatjuk, hogy mostanában túl sok ünnep létezik. A gyerekek már az óvodából is ballagási ünnepségen vesznek részt, itt farsang, ott iskolabál, jótékonysági bál, ahová el kell mennie a szülőnek és/vagy gyereknek, hogy ne maradjon le az eseményekről. Sokszor már lótás-futás a sok ünnepség, s ezek között elvész a családi ünnepek jelentősége.

 

Milyen fokozatok vannak, amíg eljutunk a házasságig?

Erre gazdag a magyar nyelv:

  1. Együtt járás: együtt járunk az utcán.
  2. Udvarlás: belépünk kedvesünk udvarába
  3. Házasság: belépünk társunk házába, de ott is először az előszobába, és csak utána a hálószobába.

Mi a biztosíték, hogy az én házasságom jó lesz?

   Szülői minta? Baráti társasága? Az, hogy hogyan törődik a választottunk másokkal?

A legfontosabb az Istennel való kapcsolat. Ha szerelmes az ember, először is köszönje meg Istennek, hogy szerelmes, s ez a kapcsolat maradjon meg a házasságban is. Nap-mint-nap tárjuk Isten elé örömünket, bánatunkat, vagy, hogy mi foglalkoztat. Először Isten országát keressük, s megkapjuk az életünkhöz az ajándékokat.

Újra és újra fel kell tölteni a kapcsolatot. Férjnek és feleségnek is szüksége van törődésre, ami látszódjék meg egy-egy gesztusban. A férj ne felejtsen el udvarolni a feleségének, a feleség pedig bekészítheti a férje kedvenc sörét a hűtőbe. Így mindketten örömet szereznek egymásnak, ami kellemes légkört alakít ki, s erre pedig nem csak a házaspárnak van szüksége, hanem az Istentől kölcsönkapott gyerekeknek főképpen, hogy kiegyensúlyozott körülmények között nevelkedhessenek.

A házasságban a szerepeket meg kell osztani, főleg imádkozni kell egymásért, akkor is, ha épp nem tetszik, amit a másik művel. Ekkor főleg imádkozni kell. Eszünkben tartani, amit Szent Pál apostol ír: „Viseljétek el egymás terhetit!”

Hiszen nem vagyunk tökéletesek...

Az előadás után kiscsoportos megbeszélés következett, majd ismét összegyűlve a felmerülő kérdéseket vitattuk meg

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Az oldalon lévők

Oldalainkat 6 vendég és 0 tag böngészi






"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31.



"Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192