Get Adobe Flash player

2018. július 9-e reggele más, mint az év többi reggele azoknak, akik a görögkatolikus parókia balatoni nagycsaládos táborába készültek. Minden részevő időben, boldog várakozással a lelkében érkezett a gyülekező-indulás helyszínére. A busz is megérkezett – a szervezők alapos előkészítő munkájának köszönhetően – pillanatok alatt megtörtént a csomagok bepakolása, a helyek elfoglalása. A köszöntés és a napi program ismertetése után az útra kelők könyörgése következett, habár dr. Szarka János parókus atya és a hívek a vasárnapi liturgiában is elvégezték az utazókért szóló könyörgéseket. Utunk a „Noé bárkájának” építése Szirmabesenyőn pályázati program keretében valósul meg. Istennek hálát adva, a tervezett időpontra megérkeztünk a balatonboglári szálláshelyünkre. A szobák elfoglalása és a további programok ismertetése utáni szabadidőben többen örömmel fürdőztek a Balatonban. A közös vacsora elfogyasztása után mindenki részt vett az esti hitéleti közösségépítést erősítő beszélgetésben, mely Noé bárkája első gondolata köré épült: „Ne maradj le a hajóról!” A családok megfogalmazták ennek az intelemnek a számukra is fontos üzenetét. A gyermekek számára ezeket a gondolatokat mesével közvetítettük. Ezt követte az esti hálát adó ima, és ének. A családok az est további részében éltek a hely adta lehetőségekkel: ping-pong, lengőteke, billiárd, csocsó vagy megcsodálták a Balaton esti látványát. 2018. július 10-én a Nagycsaládos táborunk második napján a viharos éjszaka után verőfényes napra ébredtünk a Família Hotelben Balatonbogláron. A bőséges reggeli után a közösségi terembe gyűltünk össze hálát adni a következő imával:

„Istenem köszönöm mindazt, amit adtál, az éjt, a pihenést, sok-sok szenvedést.

Köszönöm, amiért tűrni tanítottál, a szenvedéseket, amit a vállamra raktál.

Köszönöm: az életet, ami eddig tartott, Köszönöm a békét, a sok lelki harcot.

Köszönöm: jó Atyám, hogy lelkem hozzád vágyik, Add, hogy legyen erőm egészen hazáig.

Köszönöm a látást, a két szememet, Melyet fogjon le egykor a Te szent kezed.

Köszönöm: az értelmet, a szót, a hallást, Köszönöm az igét, Krisztust, a vallást.

Köszönöm azt is, hogy szeretlek Téged, Köszönöm, hogy hívó fohászom megérted.

Köszönöm, hogy meghallod a jajkiáltást, Köszönöm a sok-sok megbocsátást.

Sajnos bűnös vagyok, egyre csak vétkezem, Add szent kegyelmedet, hogy csak a jót tegyem.

Ha te nem vagy velem én csak koldus vagyok, De így veled gazdag, nagyon gazdag vagyok.

Minden tetőled van és minden Te általad, csak egy legyen utam, a hit és az alázat.

Uram! Ezen úton vezesd a lelkemet, Köszönöm: hogy szereted a megtért gyermekeket.

Atyám! Bár a Földön nincsen rá érdemem, Tedd meg Szent Fiad- Jézusom nevében.

Drága jó Szűz Anyám szólj az érdekemben, Hogy veled lehessek egykor a mennyekben. ”

 A mai Noé bárkájához kapcsolódó gondolat, amit az előadó kifejtett: „Emlékezz, mind ugyanabban a hajóban vagyunk”.
Az esti gondolat, amire Noé Bárkája megtanít minket: „Tervezz előre. akkor sem esett az eső, amikor Noé megépítette a Bárkáját”. Vagyis gondolni a közösségre, amiben vagyunk és tervezni előre, hiszen Noé is akkor kezdte építeni a bárkáját mikor még nem esett az eső. Nem igazán tudtam a nap programjára ekkor felfűzni az első gondolatot. Majd egész nap motoszkált a fejemben, mit is jelenthet. Mivel másnapra esős időt jósoltak, a strandolás lett a nap fő programja a csoport kívánságára. A parton nemcsak néztem, hanem láttam is. A csoportban vannak különleges gyermekek is (értsd: fogyatékos, tartósan beteg, hátrányos helyzetű stb.) s ekkor láttam hogyan figyelünk egymásra. Hogyan pihentetjük a szülőket, nagyszülőket, ha már fáradtak. Egymás gyerekeire vigyázva fürdünk, toleránsak voltunk és segítettük egymást. Szép példáját láttam a cselekvő empátiának, aki nemcsak együtt érez, de tettel is segíti a fáradt 4 gyermekes családokat.
Hat órakor bőségesen megvacsorázott a csoport 55 tagja a Gianpiero’s étteremben Balatonboglár főterén. Füves téren adtunk hálát a mai napért, közösen a Hálát adok az esti órán… kezdetű imával. A szálláshelyre visszatérve két csoportfoglalkozás közül választhattak a résztvevők. Az egyik csoportos beszélgetés volt, a „Mind egy hajóban vagyunk” gondolat szellemében, az együtt megélt problémákról, megoldásokról és arról ki hogyan dolgozta fel. A többieket kézműves foglalkozásra invitáltuk, ahol könyvjelzőt hímezhettek, origamizhattak illetve papírvirágot hajtogathattak az érdeklődők. A varrást inkább a felnőttek választották, a papírhajtogatást és a társasjátékokat a gyermekek. Közös gitáros imával zártuk a napot. A mai napon összességében erősödött a hitünk Istenben és a közösség erejében is, illetve megtapasztaltuk az együttlét örömét is. 2018. július 11-én a reggeli elfogyasztása és a közös ima (Hálát adok…, reggeli ima) után készülődtünk Keszthelyre kastélylátogatásra(Helikon Kastélymúzeumba). Az eső esett, ahogyan azt már előre jelezték. A Festetics Kastélyban a tárlatvezető rendkívül széleskörű történelmi tudását osztotta meg velünk. A gyerekek is élvezték a kastélylátogatást, hiszen az ő nyelvükre is „lefordított” mindent. Az esti elmélkedést Ősz Tiborné tartotta. Majd mindenki számára egy elgondolkodtató kérdést feltett, amit a másnapi csoport megbeszélésen témaként jelölt meg. (Gondolkozzunk el, egy olyan emberen, aki példa lehet, a mai világban, viseli keresztjét stb.) A mai dolog, amit tudnunk kell az életben, amire Noé Bárkája megtanít minket:
„ Emlékezz a Bárkát amatőrök, a Titanicot pedig profik építették”
Erről beszélgettünk a film és bibliai példa mentén csoportban. A hitéleti csoportfoglalkozást az Add urunk.. című közös énekkel fejeztük be. 2018. július 12-én a reggeli hitéleti csoportfoglalkozáson a fekete-fehér, kinn-benn dolgokról gondolkozhattunk el közösen. Nem lehet hinni-nem hinni, a kereszténységet tudatosan kell felvállalni és értékeit képviselni. Elgondolkodtunk egy olyan emberen, aki példa lehet a fekete-fehér világra, amit megmutat nekünk. Reggeli imánk a vezetőinkért (ország, vállaltok, egyházközségünk stb.) folyt.

„Az Úr legyen előtted, hogy a jó utat mutassa néked!
Az Úr legyen melletted, hogy téged karjába zárjon és megvédjen a veszedelmektől!
Az Úr legyen mögötted, hogy megvédjen a gonosz cselvetésétől!
Az Úr legyen alattad, hogy felfogjon, ha elesel!
Az Úr legyen tebenned, hogy megvigasztaljon, ha szomorú vagy!
Az Úr legyen körülötted, hogy megvédjen, ha mások rád rontanak!
Az Úr legyen fölötted, hogy megáldjon téged!
Így áldjon meg téged a jóságos Isten ma, holnap és minden időben!”

Reggeli után Balatonboglár egyik nevezetességét a gömbkilátót látogattuk meg. A kilátó csodálatos panorámája után a kék kápolnába látogatott el a csoport egy része. A Vörös Kápolna előtti téren imádkoztunk mindenkiért. A Balatonban való fürdés után Tóth András Pincetárlatába látogattunk el. A képzőművész „ÉLC” című kiállítása rendkívül humoros volt. A napot esti imával és csoportfoglalkozással zártuk. A téma a Noé tanításai alapján a következő volt:
"Nem számít a vihar, ha Istennel vagy, a végén mindig vár a szivárvány." A családokat csoportba rendeztük és közös feladatokat kaptak. Képválasztások, beszámoló a táborról stb. Egyik élménybeszámolóból idézet: „Egymás gyermekeire vigyázva örömet kaptunk és adtunk. Felnőttként újra gyermekké váltunk s a Balatonban úgy labdáztunk 50-es átlagéletkorral, mint gyerekkorunkban. A gyermeki hit az Istenhez is közelebb viszi az embert, ezt tapasztaltuk itt meg. Este az összetartozás élményét más módon is átélhettük, az imák és elmélkedések folyamán. Fontos, hogy az ember egy közösséghez tartozzon az élete folyamán, ez tud a nehézségek idején erővel bírni. „ Az utolsó napon még újra fürödhettünk a Balatonban ebédig, majd sétahajózott a csoport a Balatonon. Ezután Ferenc Pápa útmutatása alapján a legkisebb ujjunkra jutó imát már a buszon mondtuk el közösen.
„Áldja meg az Isten akiket szeretek! Áldja meg, akik engem szeretnek! Áldja meg, akik szeretik azokat, akiket szeretek és mindazokat, akik szeretik az engem szeretőket! Ámen.”
Az elutazásunk előtt énekkel köszöntük meg a szálloda dolgozóinak a kedves kiszolgálást.
A hetünk programját a minél több élmény és a vallásos keretű napok hatották át.

További képek ide kattintva elérhetőek.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 17 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192