Get Adobe Flash player

2018 május 20-án Pünkösd vasárnap 9.00 órakor vette kezdetét a Szirmabesenyői Görögkatolikus Parókia által szervezett Esélyegyenlőségi Nap. A Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ standot állított fel, ahol kiállították saját készítésű termékeiket. 10 órakor a nap programjának következő eleme a Pünkösdi Szentmise volt. Ősz Tibor prédikált a Pünkösd jelentőségéről számunkra. A pünkösd nem más, mint a Szentlélek kiáradásának ünnepe. A húsvét után a legrégebbi ünnep. A keresztények kezdettől fogva a húsvéthoz kötötték és tartották meg az 50. napon. Ezen a napon 3 fontos dolog történt. A Szentlélek eljövetele, az Egyház alapítása és a missziós tevékenység kezdete. A Pünkösd nem más, mint a húsvét megkoronázása, amelyet mindenki ünnepel. Mi ezen a napon tartjuk a szeretet kiáradásának ünnepét, amit Esélyegyenlőségi napnak nevezünk. Nagy szeretettel fogadtuk a szakolyi otthon lakóit, akik egy Mátyás királyról szóló mesét jelenítettek meg. Az igazságos Mátyásról tartott előadást az otthon egyik lakója. Ősz Tibor előadásában mutatta be, a Szabolcs-Szatmár megyei önkormányzat szociális otthonát, amely 1950-ben, Szakoly községben alakult. Ekkor még csak 30 idős ember elhelyezésére volt lehetőség. 2011. szeptember 1-jével fenntartó váltás következett be, azóta a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat fenntartásában működik az intézmény. 150 engedélyezett férőhelyes az intézmény, ahol 18. életévét betöltött enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos személy részére életkorának, egészségi állapotának és önellátó képességének az önálló életvitel fenntartása illetve elősegítése érdekében lakhatási szolgálattaást, esetvitelt, felügyeletet, étkezést, gondozást, készségfejlesztést, tanácsadást, pedagógiai segítségnyújtást, gyógypedagógiai segítségnyújtást, szállást, háztartási vagy háztartást potló segítségnyújtást biztosít. Az intézmény lakói 16 db lakásba élnek Szakoly területén, 6-9-10-18-20 fős lakásokban, azon belül 1-2 ágyas szobákban, saját igényeiknek megfelelően vannak elhelyezve, figyelembe véve a baráti kapcsolatokat, párkapcsolatokat és egészségi állapotot.

Fejlesztő foglalkoztatást is biztosítanak, amely keretében 70 fő végez napi 4 órában munka tevékenységet, különböző munkaterületeken: kertészet, parkgondozás, kerámia termékek gyártása, textiltermékek gyártása, gyertyakészítés, papírtermékek készítése, épülettakarítás, mosodai tevékenység, pék és száraztészta foglalkoztató műhely. Az egyik szabadidő hasznos eltöltésére és kikapcsolódásra szolgáló tevékenység a színjátszás. Ennek egyik jól sikerült darabját tekinthettük meg az intézmény lakóinak előadásában.

Ezután a szakolyi otthon lakóinak termékeit vásárolhattuk meg, ezzel is támogatva tevékenységüket és elismerve, hogy minőségi és használható dekoratív termékeket készítenek. A résztvevőket étkezéssel vendégeltük meg, színvonalas és lélekmelegítő előadásuk után.  Közös imával köszöntük meg és adtunk hálát a mai napért, amit együtt tölthettünk. Nagyné Kirimi Annamária Intézményvezető előadásában a gondozottak mindennapjairól tartott előadást. Parókus Atya előadásában a pünkösdi kontárokat idézte, „midőn a Magasságbeli összezavarta a nyelveket (az ószövetségi bábeli torony építésekor) akkor szétszórta a nemzeteket, midőn pedig a tüzes nyelveket osztotta szét (Pünkösdkor), mindenkit egyesülésre hívott”. Így tekinthetjük a pünkösdöt az egység, vagy esélyegyenlőség napjának. Isten előtt minden ember egyenlő, legyen az egyetemi professzor, vagy fogyatékkal élő. Mi is Isten szemével, szeretettel nézzük a tőlünk kisebbeket, fogyatékosokat, segítőkészen álljunk melléjük, mert „amit eggyel a legkisebbek közül teszünk, magának Krisztusnak tesszük!” A meghívottak és a vendégek kötetlen beszélgetésével és ismerkedésével telt a délután. Az Esélyegyenlőségi napon, a programjainkon keresztül a széles közvéleményt céloztuk meg településünkön érzékenyíteni, a fogyatékosságot elfogadni és különlegesnek látni. Tudatosan értelmi fogyatékos embereket hívtunk meg, hiszen ezzel kapcsolatosan gondoltuk, hogy szükség van szemléletformálásra, tudatos, pozitív alakításra.

Azt gondolom, hogy a nap után, a Pünkösd szellemében a Szentlélek dolgozott a szívünkben.

Ezek után az „Éljenek soká…” eléneklésével fejeződött be a nap.

További képek ide kattintva elérhetőek.

                                                                                                                                                                                     Fedorné Karmanóczki Zita

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192