Get Adobe Flash player

2020. szeptember 20-án, vasárnap a Liturgia keretében 9.00 órától tartottuk az idei „Esélyegyenlőségi napot” templomunkban. Természetesen a nap folyamán a higiéniai szabályokat betartottuk. Mindenki használt szájmaszkot és fertőtlenített több alkalommal is a nap folyamán.

A Szentmise után a gyermekek elsőáldozása is megtörtént, ahol Dr Szarka János parókus atya elmonda: hogy az áldozó az Oltáriszentséget, Krisztus Testét és Vérét veszi magához. Ez a szentség a lelki fejlődés, a keresztény élet folyamatos segítője. Ezért fontos rendszeresen szentáldozáshoz járulni. A Szentliturgia után a gyermekek műsorát tekinthettük meg, amelyet Demkóné Fazekas Marianna tanított be. Majd parókus atya a gyermekeket a templomkertbe kísérte, egy kis vendéglátásra. Kocsis Fogadóban ünnepi ebéden láttuk vendégül az esélyegyenlőségi nap résztvevőit és a képviselőtestület tagjait családtagjaitól körülvéve. A családok külön asztaloknál foglaltak egymástól biztonságos távolságban. Az ízletes ebéd után Gémes Péter és Magyar Rihárd diakónusok előadását hallgathattuk meg. Bemutatták a Szent Demján tábort és annak működését, képekkel illusztrálva számunkra.

A Damján tábor kezdete és rövid története, részlet az előadásokból:

A Szent Damján tábor immár évtizedes hagyományokra tekint vissza. A Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei hozták létre a Szent Damján Kört azzal a céllal, hogy minden tag egy szellemi fogyatékkal élő gyermekért is imádkozik napi imája során. Ezzel párhuzamosan a Magdaléneum nevű intézetbe kezdtek járni, ahol szellemi fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkoznak. Délutánonként, ahogy a kimenőidő engedte, játszottak, énekeltek, különböző szabadidős programokat szerveztek együtt a gyerekekkel. Így a lelki kapocs mellett egy személyes kapcsolat is kialakult. A papnövendékekben kialakult egyfajta érzékenység, mellyel a szellemi fogyatékkal élők felé tudtak fordulni. Közben felmerült az igény, hogy lehetőségeikhez képest minél többet segítsenek a gyerekeken, azok családjain. Ezért hozták létre a Szent Damján tábort, mely a Damján Kör egész éves munkájának koronája lett.A tábor célja, hogy azokon a családokon segítsenek, ahol szellemi fogyatékkal élő gyermekek vannak. Felismerték, hogy az örömökön túl, amit ezektől a gyerekektől kaphatunk, mennyi nehézséggel, külön fáradtsággal is jár ez az élet. Ezért döntöttek úgy, hogy minden nyáron egy hétre átvállalják ezeket a terheket a szülőktől, és egy hétig nyaraltatják őket. Az első táborok élményei, és sikere után a szülői visszajelzések tovább buzdították a kispapokat. A szülők elmondták, mekkora segítség ez a tábor nekik. Ezért kibővítették a tábort és a működést. Mostanra évközben már nem csak a Magdaléneumba, hanem a környező hasonló intézményekbe is járunk.

A Szent Damján táborból minden résztvevő valamivel gazdagabban térhet haza. A gyerekek sok élményt szereznek, sokuknak csak ez az egy lehetősége van kirándulni, nyaralni valahol. De mi, segítők sem csak dolgozunk a táborban. Évről évre megtapasztaljuk, milyen érzés, mikor feltétel nélkül bíznak bennünk és szeretnek minket. Ezeken a gyerekeken kívül nagyon ritkán találkozhatunk olyan emberrel a mai világban, akitől ezt megkaphatjuk. Megtapasztaljuk, hogy milyen érzés pusztán azért dolgozni, fáradni, hogy a másiknak ezzel örömet szerezzünk, és hogy az ilyen munkával mennyit segíthetünk embertársainknak. Az előadások után lehetőség volt kérdésfeltevésre és saját élmények megosztására is. Majd ezután lehetőségünk volt apró ajándéktárgyak vásárlására, amivel támogathattuk ezt a rendkívül nemes célt is.

Rendezvényünket közös imával zártuk.

Az Esélyegyenlőségi napon a szellemi és más fogyatékos gyermekek esélynövelésére láthattunk és hallhattunk egy jó gyakorlatot. A tematikus nap érzékeltette velünk, hogy ez a táborozási lehetőség több mint csak táborozás, ez a szeretetről és az elfogadásról szól.

További képek ide kattintva elérhetőek.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192