Get Adobe Flash player

Az advent a keresztény világ egyik különösen fontos ünnepe, a karácsonyi ünnepkör kezdete.

Ehhez az időszakhoz, nekünk az EFOP projekt keretén belül az első programelemünk az adventi koszorúkészítés.

Az advent a Gergely-naptár szerint december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal – más definíció szerint a Szent András napjához (november 30-hoz) legközelebb eső vasárnappal – kezdődik, és karácsonyig tart. Az advent első vasárnapja egyben az egyházi év kezdetét is jelzi. Mint egyházi ünnep története egészen a 4.–6. századig nyúlik vissza. Ebben az időben a keresztények a karácsonyra szigorú böjttel készültek fel, de e böjti időszak hossza még sokáig nem volt pontosan meghatározva. Az advent vasárnapjainak számát utóbb, a 11. században VII. Gergely pápa határozta meg, így pontosan kijelölve az ünnep időtartamát.

A Görögkatolikus Egyházban hat hetet ölel fel a karácsonyi készülődés időszaka. 

Szirmabesenyőn az adventi koszorúkészítést nagyon várták már a családok és gyermekek. Sok alapanyag és eszköz állt a rendelkezésre, hogy szép koszorúkat készíthessenek.

Az adventi koszorú készítése hagyományokra épül. Az első koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban, a XIX században. A protestáns családokban a vörös és fehér a gyertya színe. Az anglikán családokban a négy piros gyertya mellé, a koszorú közepére állítanak egy nagyobb fehér gyertyát. Ez a Krisztus gyertya, amit csak karácsonyeste gyújtanak meg. Latin szertartás szerint  négy hét az advent.

Kézműves foglalkozásunkon négy, illetve hat gyertyás változatot is készíthettek a gyermekek, illetve családtagjaik, hiszen a római katolikus egyházban az advent nemcsak a várakozás, hanem a böjt és a bűnbánat időszaka is, amit a liturgiában lila színnel jelölnek. A 4 gyertyából, három lila, egy pedig rózsaszínű. A harmadik vasárnapon meggyújtott gyertya a rózsaszínű, ami az öröm színe, azt jelképezi, hogy eljött a „világ világossága”.

A szülők és az önkéntes segítők is rendkívül kreatívak voltak.

Az elkészített koszorúkat a gyermekek haza is vihették, családjaik számára, hogy otthonuk dísze legyen, sőt az első vasárnap meg is áldathatták.

A foglalkozás utáni beszélgetésen a családok, gyermekek elmondták, hogy náluk hogyan történik a készülődés az ünnepre. Krisztus eljövetelét méltóképpen kell, hogy megünnepeljük, hiszen minden nagy ünnepre készülnünk kell. A Királyok Királyának érkezésére elcsendesedéssel és nem fogyasztással, vásárlással kell készülnünk. Ebben a csendességben rendkívül kell, hogy figyeljünk az istenkapcsolatunkra. Erősebbé kell, hogy tegyük, tudatosabbá kell tennünk a várakozás időszakát, és erre kell tanítanunk gyermekeinket is. Ezt kell, hogy jelentse számukra ez a gyertyák gyújtásával övezett időszak.

A foglalkozáson nagyon szép alkotások készültek, amelyeket díjaztunk is. A képeken megtekinthetőek az alkotások.

További képek ide kattintva elérhetőek.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 26 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192