Get Adobe Flash player

Az EFOP projekt keretén belül másodszor ünnepelhettük együtt Egyházközösségi napunkat, Urunk színeváltozásának búcsúját Szirmabesenyőn.
Augusztus 11-én került sor Urunk színeváltozás ünnepének búcsújára a szirmabesenyői görögkatolikus templomban. Az EFOP pályázat programjaként Liturgia keretében adtunk hálát Istennek egyházközségünkért. A reggeli utrenyét követte a liturgia. Az ünnepen részt vevő hívek és vendégek száma 159 fő volt.
Kiss Attila Gellért sajópálfalai parókus atya prédikációjában kiemelte, hogy a mai ünnepen Jézus kínszenvedése előtti „színeváltozását”, amikor három tanítványának megmutatta isteni dicsőségét, amennyire emberi szemmel képesek voltak meglátni és felfogni. A Tábor hegyén történteket a Szentírás a tanítványoknak adott isteni kinyilatkoztatásként írja le.
Hatására megvilágosodott az apostolok számára, hogy Jézus nem csak nagyszerű ember, hanem az emberi szem és -képességek számára felfoghatatlan Isten is. A színeváltozás fontos összetevői: a ragyogó fény, a felhő, Mózes és Illés megjelenése, az Atya szózata. A felhő az Ószövetségben is Isten jelenlétének szimbóluma, az Atya szózata a felhőből Jézus megkeresztelkedésére emlékeztet. Mózes és Illés megjelenése is Jézus Krisztus messiási igazolása: ők képviselik a „törvényt és a prófétákat”, tehát az egész ószövetségi tanítást és jövendölést. Krisztus arcának ragyogása és ruhájának fehérsége emlékeztet arra, hogy emberi teste ellenére ő az Emberfia, a második isteni személy, aki nem teremtett fénye által megvilágosít minden e világra jövő embert.” Minket hívőket is, ha lelki kapcsolatunk az Istennel nem felszínes, hanem az imádságos életen és elmélkedéseken keresztül elmélyült.
A keleti egyház a pünkösd után ezt az ünnepet tekinti a legszentebbnek.
A nap programja körmenettel folytatódott, ahol kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek együtt énekelhettek. Ezután a felújított kereszt megszentelésére került sor.
Majd a Kocsis fogadóban tartott agapén 120 fő ízlelte meg a finom falatokat.
Dr Szarka János, parókus atya a fehér asztalnál kifejtette: Nagyszerű Istennel együtt lenni. Jó együtt ünnepelni, ahogy a három tanítvány megfogalmazta a Tábor hegyén: „Uram jó nekünk itt lenni!” De nem táborozhatunk le. A fenséges ünnep után le kell menni a hegyről a „völgyben lévőkhöz”, mert völgylakóknak vagyunk teremtve. A hegyen átélt pillanatok jobbá kell, hogy formáljanak minket. Így Isten terveibe beleilleszkedve, Jézussal együtt, az Ő kezét fogva szolgálni legyünk képesek Isten- és emberszeretetben!

További képek ide kattintva elérhetőek.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 25 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192