Get Adobe Flash player

Az EFOP projektnek köszönhetően valósulhatott meg a Szirmabesenyői Görögkatolikus közösség családi tábora Balatonvilágoson, melynek időpontja 2019. 07. 15.-2019. 07.21. volt.
Izgalommal, várakozással és örömmel gyülekeztünk hét órakor a szirmabesenyői görögkatolikus templom előtt. Örülhettünk annak, hogy a jelentkező családok teljes létszámmal (55 fő) el tudtak jönni. Mivel a szervezők jóvoltából az ülésrend is ismert volt, így a csomagok bepakolása után már rögtön indulhattunk.
Az utazás során sor került a program részeként a lelki felkészítés kapcsán az árpádházi szentek és királyok tematikájának ismertetésére is. A nagycsaládos tábor során a lelki élet az ima, a hálaadás és az árpádházi királyok és szentek élete, tevékenysége és jobb megismerése volt. Egy-egy pihentető megálláskor a családok keresték egymás közelségét és tervezték a közös programokat.
A kitűzött időpontra érkeztünk meg a szálláshelyre Balatonvilágosra a Waberer’s Hotelbe. Gyorsan megtörtént a bejelentkezés és a szobák felosztása, így még bőven maradt időnk a környezet megismerésére és a hátralévő programok ismertetésére. Minden alkalommal étkezés előtt és után is hitünk szerint imádkoztunk.
Táborozásunk alatt kis közösségi foglalkozásokat is terveztünk, ezért megalakult három csoport is. A hotel Hattyú termében az első csoport mesét olvasott fel a gyermekeknek.
Gitáros kísérettel hálaénekekkel zártuk ezt a napot is, mint a táborozás minden estéjét.
Második napon a bőséges reggeli után autóbusszal Tihanyba utaztunk. Nagy élmény volt mindannyiunk számára, hogy komppal kelhettünk át Szántód és Tihany között.
Az utazás során Dr. Szarka János parókus atya ismertetőjét hallgathattuk meg I Andrásról és a Szent koronáról.
„Béke az érkezőknek, áldás a távozóknak! mondat köszöntött minket a látogatóközpontban, ahol ismertetőfilmet nézhettünk meg a bencés szerzetesi rendről.

„A Tihanyi-félszigeten 1055-ben alapított templom és szerzetesház nem csupán művészeti emlék, hanem messziről figyelmeztető jel is, hogy a földről tekintsünk fel az Égbe. A tihanyi bencés szerzetesközösség azt kívánja, hogy mindenki, aki betér ebbe az Isten-házába, találjon megnyugvást és békét! Vigye magával a szépség élményét, amely ezen a helyen is azt hirdeti, hogy a világ több és nagyobb annál, amit szemünkkel látunk.”
I.András sírjánál közösen énekünkkel kértük, hogy nyerjen örök nyugalmat, békét és emléket.
A kiállítások megtekintése után a csoport tagjai szabad program keretében ismerkedhettek Tihany további látnivalóival.
Vacsora utáni közösségi esti programunk folytatódott és a második csoport mesebemutatójával. Szmrek László és csapata be tudta vonni a legapróbb és legnagyobb gyermekeket is, hiszen a gyerekek a mese közben kommentelték és kétkedésüknek is hangot adhattak.
Az esti hangulatot ismét a gitárjáték és a közös ima és énekek adták.
Harmadik nap programja a siófoki közös kirándulás volt. A buszos utazás közben Szent Piroska életét ismertette a mikrofonba egyik felkészült résztvevő. „Szent László király és rheinfeldi Adelhaid leánya volt. Bár az ortodox egyház avatta szentté, Piroskát magyar szentként tiszteljük. Miután édesapja meghalt, sokáig Könyves Kálmán udvarában élt. 25 éves korában nehéz lépésre kényszerítette az ország érdeke, mert 1105-ben eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné (Irén) nevet kapta. Szent László leánya jó császárnő és hűséges, segítő hitves lett, aki kitűnt elődei közül az államügyekben való jártasságával. A gazdagságára, mint az uralkodásnak az eszközére tekintett. Férjével együtt alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort. Sűrűn fogadott szentföldi zarándokokat, küldötteket magyar földről, soha nem fordított hátat a hazájának, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Halála után az ortodox egyházban szentté avatták. Mozaik képét a Hagia Sophia a mai napig őrzi. Sajnos részletes történeteket nem tudunk róla, de példaként állhat előttünk, mint olyan asszony, aki a hazájától távol is igyekezett minden feladatában jól helytállni, elfogadva és felismerve szerepét az életben.”
Dottós városnézés és utazás után a 360º-ban forgó víztoronyból csodálhattuk meg a város látképét.
Több család kalózhajós kiránduláson vett részt, amit a kisgyermekek nagyon élveztek. A gyerekek élmény közelbe kerülhettek a kalózhoz és annak nagy papagájához, akit kézbe is adott a gyermekeknek.
Az ízletes és bőséges vacsora elfogyasztása után a közös lelki programra kerülhetett sor, ahol egy színvonalas mesejátékot tekinthettünk meg Virágné Elvira tanítónő „rendezésében”.
Negyedik napon a kilátóba túrázott el a csoport, majd kézműves délelőttünk alatt kavics gyűjtésre indultak a családok, akik később a begyűjtött anyagból festéssel emlékkavicsokat készíthettek.
A vacsora utáni lelki programunk és közös imánk után éjszakai túrán vettünk rész a kivilágított Szent Koronához. Ehhez nyújtottak segítséget a világítós karkötők.
Az ötödik napon kézműves foglalkozással vártuk a gyermekeket a szálloda udvarán.
A délutáni időjárás már lehetővé tette, nemcsak a hotel medencéjében való fürdőzést, hanem a balatonit is.
Lehetőség volt sup, csónak és vizibicikli bérlésére is.
Szombaton kézművesség, játszóház, csocsózás, biliárd, ping-pongozás, futball és csapatversenyek volt a program.
Délután parókus atya vecsernyét tartott.
Vasárnap mise és reggeli után indultunk haza.
Táborozásunk mottója volt: „ Együtt többre megyünk!”

Beszámolót készítette: Mihalov Ferencné és Fedorné Karmanóczki Zita

További képek ide kattintva elérhetőek.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 28 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192