Get Adobe Flash player

1 BESZÁMOLÓ

A NET-nagyi programunkat az előző programcsomag részvevői kérték, így előre hoztuk a következő 3 alkalmat az EFOP projekt keretén belül. Elsődleges cél az volt, hogy az internet világába bevezessük a programban résztvevőket. Mindenki azt hiszi, hitte, hogy tud internetezni, de sok új dolgot tanulhattunk meg keresni és megtalálni az interneten. Az óra elején a legfontosabb szabályokat ismertettük. A cél az volt, hogy „Az internet nem felejt” és ezzel tisztában is legyenek a résztvevők. Fontosnak tartottuk, hogy minden biztonsági szabályt, amit ismerni a kell a résztvevőknek ismertessünk velük, azok tudatában vágjanak neki a szörfözésnek a világhálón. Megmutattuk, hogy milyen megtévesztő technikák, veszélyek rejlenek a mindennapi használatban (adathalászat, megtévesztő tartalmak, stb…). Csak olyan tartalmat érdemes megosztani rajta, amit később is felvállalhat az ember. Külön figyelmet fordítottunk arra, hogy a megosztott tartalomban csak a legszükségesebb dolgok legyenek benne, hogy a felhasználó azok alapján ne legyen profilozható. Ezután az internetes keresők világába kalauzoltuk el a résztvevőket, megtanítottuk, hogy hogyan használják ki azok előnyeit, lehetőségeit. A Google alkalmazásait is sikerült átadni (G-mail, térkép). Megtanítottuk, hogy a használat során milyen szintű biztonsági szabályokat kell betartani, a regisztráció során, különös tekintettel azok jelszavainak erősségére, hívtuk fel a figyelmet. Majd megmutattuk a felhőszolgáltatás rejtelmeit, azok előnyeit és professzionális szolgáltatásait. Ezt követően a közösségi oldalak varázsát tártuk fel, megmutatva azok előnyeit.

BESZÁMOLÓ

Második alkalommal is a résztvevők kérésének megfelelően rövid elméleti bevezető után a gyakorlásé, gyakorlaté volt a főszerep a NET-nagyi programunkon belül. Az óra legfőképpen a Microsoft Office programcsomag Word mélyebb alkalmazásába kalauzolta a programban résztvevőket. A különféle szerkesztési technikák mellett egy meghatalmazás minta elkészítésére került sor. Ennek jegyében a vonalzó helyes használatának gyakoroltuk. Mindemellett a kevés ember által helyesen használt tabulátorok pontosabb alkalmazása is ismertetésre került (aláírás mező létrehozása, kitöltő mező létrehozása stb.). Ezután áttértünk a különböző oldalformázási technikák megtanítására. Az óra során felmerült, hogy a képzésben résztvevők egy részének a látása korlátozott, ezért szóba került a könnyebb átméretezést segítő Ctrl+egér görgető használata is. Betűformázási technikák is gyakoroltuk. A formázást, megkönnyítő különböző stílusok alkalmazására is sor került. A nap végén tartalomjegyzéket generálhattak a részvevők.  Összegzésképpen hasznos, informatív képzésen vettek részt a résztvevők, valamint lehetőségük volt rengeteg ismeret elsajátítására.

BESZÁMOLÓ

A projekt harmadik Net-nagyi programján az internetes kereséseké és az ismétlésé volt a főszerep. Megtanultunk nemcsak az interneten keresni, hanem egy szövegben is szavakra, kifejezésekre. A találati listából próbáltuk kiszűrni a hiteles oldalakat. Beszéltünk a sütikről, a biztonságos internet használatról. Installáltunk egy programot, amely kevesebb reklámot eredményez, ha használjuk. (AdblockPlus). Ezen bekapcsoltunk oldalakat és ki is, ha már nem akarjuk, hogy blokkoljon. Keresgéltünk a Google Maps-en címeket és útvonaltervet készítettünk. Megtanultuk, hogyan kell jelszóval védeni a gépeinket, hogy hogyan kell módosítani és ha lefagyott valami, akkor azt a feladatot kijelölni és befejezni (biztonsági módban.) Gyakoroltuk a képernyő zárolását és személyre szabni a gépeket. Megtanultunk ingyenesen használható vírusírtókat is installálni. Ezután a résztvevők kérésére az okoseszközökről beszélgettünk és kipróbáltunk néhány alkalmazást pl.: Google Time-Line és a Waze-t. Kicsit sajnáltuk, hogy vége van ennek a programnak, mert egyre több kérdés merült még fel. Azonban az oktató megígértette velünk, hogy gyakoroljunk a tanultakat, hisz könnyen ki lehet esni a gyakorlatból és feledéssé merülnek a tanultak.

További képek ide kattintva elérhetőek.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 28 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192