Get Adobe Flash player

Keresés

Legújabb fényképek

A karácsonyi ünnepkör első programeleme volt az adventi koszorúkészítés, ami az EFOP projekt keretén belül került megrendezésre 2018 decemberében. Az advent a keresztény kultúrában a karácsonyt megelőző várakozás időszaka. Az advent szó jelentése „eljövetel” a latin „adventus Domini”kifejezésből származik, ami annyit jelent: „az Úr eljövetele”. A foglalkozás alatt a résztvevők megismerkedhettek az adventi koszorú történetével, ami sokban hasonlít a köztudatban elterjedtebb római katolikus egyház adventi hagyományaihoz a görögkatolikusnál, azonban fontos különbség a karácsonyt megelőző időszak böjtje nem négy, hanem hathetes. Így a görögkatolikus adventi koszorút nem négy, hanem hat gyertya díszíti, ezzel is kapcsolódva a keleti egyház évezredes tradíciójához. A kelták, lakta Galliában már az V. században is ünnepelték Szent Márton napjától, azaz november 11-től. Innen terjedt el a Római Birodalom többi részére is.  A XI. században VII. Gergely pápa négyre rövidítette az adventi időszak vasárnapjainak számát. A keleti egyház november15-től a Húsvét előtti nagyböjthöz hasonlóan, Karácsony előtt is 40 napos böjttel készül az „ÚR ÉRKEZÉSÉRE”. Ezekből is következik, hogy az adventi koszorú készítése komoly hagyományokra épül. Az első koszorút Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette Hamburgban, a XIX században. A protestáns családokban a vörös és fehér a gyertya színe. Az anglikán családokban a négy piros gyertya mellé, a koszorú közepére állítanak egy nagyobb fehér gyertyát. Ez a Krisztus gyertya, amit csak karácsony este gyújtanak meg. Kézműves foglalkozásunkon négy illetve hat gyertyás változatot is készíthettek a gyermekek, illetve családtagjaik, hiszen a római katolikus egyházban az advent nemcsak a várakozás, hanem a böjt és a bűnbánat időszaka is, amit a liturgiában lila színnel jelölnek. A 4 gyertyából, három lila, egy pedig rózsaszínű. A harmadik vasárnapon meggyújtott gyertya a rózsaszínű, ami az öröm színe, azt jelképezi, hogy eljött a „világ világossága”. A szülők és az önkéntes segítők is rendkívül kreatívak voltak. Az elkészített koszorúkat a gyermekek haza is vitték, családjaik számára, hogy otthonuk dísze legyen. A foglalkozáson ehhez hasonló szép alkotások készültek, amelyeket díjaztunk is. Metál színű gyertyákat kaptak a készítő gyerekek.

További képek ide kattintva elérhetőek.

Facebook

Elérhetőség

Levélcím:
3711 Szirmabesenyő, Iskola utca 26.

Parókus:  dr Szarka János 

Telefonszám:  (46) 421-691

Tanácsadási alkalmak

Tanácsadási alkalmak:

 A tanácsadások igénybe vehetők a fenti projekt felnőtt fiataloknak- és a családcsoportnak tartott foglalkozásai kapcsán (2012 szeptemberétől – 2013 májusáig minden hónap 3. és 4. péntekjein 16,30-20,30 óráig).

 Szívességcsere központ

Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség a Szirmabesenyői Páli Szent Vince Szeretetszolgálattal együttműködve szívességcsere központot működtet a Szeretetszolgálat Szirmabesenyő Kossuth u. 3. sz. alatt lévő épületében. A szolgáltatás igénybe vehető a projekt időtartama alatt; hetente keddi napokon 14 – 16 óra között.

Bővebben...

Az oldalon lévők

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi


"Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192