Get Adobe Flash player

A projekt keretében valósult meg az Érzékenyítő csoportfoglalkozás, amelynek első csoportján 17 fő, helyi általános iskolába járó nyolcadik osztályos tanuló vett részt. A foglalkozás célja volt a gyermekek számára a társadalmi problémák iránti érzékenyítés, szemléletformálás, gyermekek elfogadóbbá, toleránsabbá, segítőkészebbé tétele.  A csoportfoglalkozáson saját élményeket szerezhettek fogyatékos embertársaik lehetőségeiről és mindennapi nehézségeikről, mindezt játékos formában, feladatokkal és kihívásokkal.

A csoport páros csoportvezetéssel zajlott. Először bemutatkoztunk, és elmondtuk, kik vagyunk mi, és mi fog történni ezen a foglalkozáson. Közösen megalkottuk erre az időre érvényes csoportszabályokat, amelyeket a tréning során be is tartottunk/tartattunk. Ilyenek voltak például: Titoktartás, Tegeződés, Egymás gondolatának tiszteletben tartása, A passzolás joga, Az idő betartása, A mobiltelefonok kikapcsolása stb.

A csoportszabályok megalkotása után ún. „kívülálló” játékot próbáltunk ki több szereplővel és szituációval.  Két csoportra osztottuk a résztvevőket ülésrend szerint. Önként jelentkezőket kértünk a csoportokból, akiket kiküldtünk a teremből. A játékhoz adott instrukcióink: „Ti összetartoztok. Az önként jelentkező személy nem tartozik a csoportotokba. Alkossatok zárt kört. A kívülálló személynek valahogy be kell jutnia a körbe. Az első csoport karonfogva alkotott egy zárt kört.

Érdekes volt megfigyelni a „stratégiákat”, amelyeket alkalmaztak a kívülállók, hogy bejussanak a körbe, illetve hogyan viselkedett a csoport, mennyire egységesek, befogadóak vagy kirekesztők voltak.  A gyakorlatot hosszas megbeszélés követte. A csoporttagok egyéni érzéseiket oszthatták meg velünk és a „kívülálló”helyzetébe is beleképzelték magukat, de csak a gyakorlat után. A nagycsoportos megbeszélésen a gyerekek részletesen kifejtették az adott helyzeteket, stratégiákat és az ehhez kapcsolódó érzéseiket.

Ezt követően egy rövid előadásban a halláskárosodásról és siket-süket elkülönítéséről beszéltünk. Ehhez kapcsolódóan szituációs játékot kaptak a gyerekek. A csoportot párokra bontottuk (számolásos módszerrel- nehezen találták meg a párjaikat). Mivel páratlan számú volt a csoport egy önként jelentkező „megfigyelő nagykövet” lett. Mindegyik páros egyik tagja kapott egy üzenetet, amit kommunikálnia kellett, a páros másik tagjának, hang nélkül. (Pl: Kérek szépen egy pohár vizet!  Kérlek, adj 3 könyvet, hogy elolvassam! Most neked a táblára fel kell írnod, hogy… stb.)

A gyakorlatot megbeszélés követte. Hogyan kommunikáltatok? (A szemkontaktus, a gesztusok, a mutogatás, az írás, telefonba beírás stb. segítségével) Milyen érzés volt némán kommunikálni? Mire fogtok visszaemlékezni ebből a gyakorlatból, ha a későbbiekben hallássérült személlyel kommunikáltok?

A következő blokkban egy rövidfilmet vetítettünk le. A filmet kielemeztük, megbeszéltük. Mi történt? Kik voltak a szereplők? Mit éreztek az egyes szereplők? Milyen helyzetben voltak? Hol találkoztunk empátiával, segítségnyújtással a filmben? Nehéz, átvállalható feladatot találtatok-e benne? Ha te lettél volna a rendező, hogyan alakult volna a film? Erre az utolsó kérdésre nagyon sok gyermek vállalkozott és bízta a gondolatát, fantáziáját ránk. Érdekes és új momentumokat hoztak be a gondolatvilágukkal.

A záró körben minden résztvevő elmondhatta, hogy „Mit visz ma innen haza?”. Kíváncsiak voltunk az érzéseikre, benyomásaikra, vagy csak arra, hogy ha legközelebb siket vagy nagyothalló emberrel találkoznak, akkor eszükbe fog-e jutni a gyakorlatunk.

További képek ide kattintva megtekinthetőek.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Sticky Banners

Az oldalon lévők

Oldalainkat 30 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192