Get Adobe Flash player

A Szirmabesenyői Egyházközség rövid bemutatása

Szirmabesenyő nagyközség, Miskolchoz közel a város vonzáskörzetében fekszik. Összlakossága 5000 fő körül van, ennek oka, hogy előszeretettel választják új lakhelyül a városi forgatagból kikívánkozó emberek. A településen körülbelül 500 főre tehető a görög katolikus hívek száma. Egyházközségünkről elmondhatjuk, hogy kis létszáma ellenére nagyon összetartó, melegszívű emberek alkotják, akik összefogásukkal, és tenni akarásukkal nagy dolgokra képesek. Ennek hű bizonyítéka, hogy 2000-ben felépült a régóta óhajtott templomunk, mely meghitt, családias hangulatot közvetít számunkra minden vasárnap és hétköznapokon is. A hívek legtöbbje más falvakból érkezett a településre. (Rakaca, Viszló, Kány, Dámóc, Nyírség…stb.) Mindenki hozott magával jó szokásokat, neveltetéséből eredő Isten iránti vallásos buzgalmat, amit itt is megőrzött.

Sok éven keresztül Sajópálfala filiájaként működött az Egyházközség, melyet Figeczki Balázs esperes úr irányított. A templomépítés munkálatait a helyi közösség szervezte, melynek eredménye egy csodálatosan szép, Istennek emelt hajlék, a görög katolikus templom lett. Nyugdíjba vonulása után Polgári László atya irányította az Egyházközséget, aki szintén lelkesen aktivizálta közösségünket. Az ő irányítása alatt készült el és lett felszentelve templomunk ékessége, az ikonosztázion, 2005 tavaszán.

2005. szeptemberétől, mint önálló Egyházközség működünk, legnagyobb örömünkre saját, helyben lakó lelkipásztorunk van, korábban Kovács Lajos szervező-lelkész, jelenleg dr. Szarka János atya személyében, aki parókusként, lelki atyaként irányítja mindennapjainkat, végzi a szent liturgiákat, feladata az itt élő hívek lelki gondozása.

Szeretnénk, ha Egyházközségünk arculata megőrizné azt a haladó lelkületet, amely a templom és ikonosztáz elkészítésénél jellemezte közösségünket. Örömmel mondhatjuk, hogy templomunk díszkivilágítása 2006-ban, az új parókia átadása 2008-ban újabb ékes bizonyítéka, hogy tenni vágyó emberek alkotják közösségünket.

Igyekszünk az egész településen közösségünk jó hírnevét ápolni. Akadálytalan a hitoktatás óvodában, általános iskolában, karácsonyi és húsvéti ünnepkörben műsorokkal, koncerttel kedveskedünk nemcsak görög katolikusoknak, hanem minden itt lakónak. Hagyománnyá vált, hogy az egész települést meghívjuk egy közös karácsonyi betlehemi játékra, a helyi Önkormányzat és az Egyházközség közös szervezésében, erre a jó hangulatú, sok embert megmozgató eseményre. 2008-ban már több mint 500 ember ünnepelt együtt a helyi Művelődési Ház teraszán. Gyermekeink templomi betlehemes játéka, vagy a lelki gyakorlatokat követő koncertek zenei-esztétikai élménnyel is gazdagítják az azokon résztvevőket.

A parókiaszentelésen Püspök atyát köszöntő szavak kell, hogy mindenkor érvényesek legyenek ránk, itt élő görög katolikusokra. „Egy épület épülhet bármilyen anyagból, kőből fából, betonból, de épülhet a lelkünkben lévő szeretetből, buzgalomból, és Istenbe vetett hitünk tégláiból is…Jóleső és felemelő érzés a görög katolikus nagycsalád tagjának lenni”

Úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk, hogy itt Szirmabesenyőben ápolhatjuk őseink hitét, hagyományait, liturgiáját.

Facebook

Keresés

Elérhetőség

3711 Szirmabesenyő,
Iskola utca 26.

Parókus:  Polyák Imre
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefonszám:  (46) 421-691

Az oldalon lévők

Oldalainkat 22 vendég és 0 tag böngészi


"Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn" nyertes projekt.

Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: "Noé bárkájának építése Szirmabesenyőn"
Azonosítószám: EFOP-1.3.7.-2017-00029
2018.02.01-2021.01.31."Hittel a szirmabesenyői családokért" nyertes projekt.
Kedvezményezett neve: Szirmabesenyői Görög Katolikus Egyházközség
Pályázat címe: Hittel a szirmabesenyői családokért
Azonosítószám: TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0192